nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Öystein Dahle får CF:s miljöpris

  • Annons 1

Den norska miljöprofilen Öystein Dahle får Civilingenjörsförbundets, CF:s årliga miljöpris på 50 000 kronor. Öystein Dahle är numera pensionär, men har under mer än 30 år arbetat på olika chefsposter inom oljekoncernen Esso/Exxon innan han 1995 hoppade av för att ägna sig åt miljöarbete på heltid. Han är bland annat styrelseordförande för den internationella miljöorganisationen Worldwatch Institute som varje år ger ut den välkända rapporten ”Tillståndet i världen”. Öystein Dahle får priset för att han enligt juryn är ”en av de främsta på att åskådliggöra sambandet mellan våra rådande konsumtionsmönster och globala miljöhot. Genom att visa på konkreta lösningar bidrar han starkt till dialogen mellan beslutsfattare, industri, forskare och samhället i stort för att skapa en hållbar utveckling”. Priset kommer att delas ut vid CF:s miljödag den 28 oktober.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.