nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ovisshet broms för biobränslen

Oklara uppgifter om hur mycket biobränslen påverkar klimatet dämpar efterfrågan från konsumenter. Det får företag och myndigheter att tveka med nödvändiga investeringar.

  • Annons 1

Debatten kring matbristen i världen och oklara uppgifter om biobränslenas bidrag till att lösa klimatproblemen har sänkt efterfrågan från konsumenterna. Branschen och myndigheterna måste reda ut begreppen så att informationen blir mer lättbegriplig. Det fastslår konsultföretaget Accenture i en ny studie. Dessutom saknas en enhetlig marknad för storskalig handel med biobränslen. Ett osäkerhetsmoment är till exempel de skiftande bestämmelserna i olika länder. Detta gör att nödvändiga investeringar inom distribution och lagring uteblir.

Osäker marknad

Även konkurrens från andra alternativa bränslekällor gör investeringar i biobränslen osäkra eftersom ingen vet hur stor marknaden förväntas bli. Men ett ökat antal privatfinansierade oberoende aktörer visar vilken drivkraft det trots allt finns inom biobränslena, framhåller Henrik Tégner som är energiexpert på Accenture.

– Utifrån den pågående debatten och striderna kring biobränslen tycks en sak vara klar: de kommer att vara här under en överskådlig framtid.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.