nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Överskott av utsläppsrätter

  • Annons 1

Industrierna i EU:s handelssystem med utsläppsrätter har tilldelats fler utsläppsrätter än vad de gjort av med under 2005. Uppgifterna om en överdimensionerad tilldelning har lett till att priserna utsläppsrätter sjunkit dramatiskt, från ett prisläge på 30 till 9 euro per ton koldioxid på bara någon vecka.

I Sverige ligger överskottet på 3 miljoner ton koldioxid, eller cirka 11,8 av utsläppsrätterna. 19,4 miljoner koldioxid hade använts av de cirka 705 industrier som ingår i systemet, 22,4 ton hade tilldelats gratis. Störst överskott hade energibranschen, järn- och stålbranschen samt massa och pappersindustrin.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4