nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ospars rapport: vi utarmar haven

De senaste tio åren har föroreningarna minskat, men förlusten av biodiversitet är fortfarande ett skriande problem, enligt den interantionella havsmiljökonventionen Ospars Quality Status Report.

  • Annons 1

Rapporten presenterades under ett ministermöte i norska Bergen i slutet av förra veckan. Ospar har arbetat med rapporten under flera år och redogör här för Nordatlantens miljötillstånd samt ger förslag på hur problemen ska kunna lösas.

Konventionsområdet täcker en yta på cirka 13,5 miljoner kvadratkilometer, från Nordpolen i norr till Azorerna i syd. Den övervägande delen består av öppet hav som inte direkt berörs av mänskliga verksamheter.

Under mötet togs även beslut om att utse flera havsområden i det fria havet i Atlanten till skyddat område. En rekommendation antogs också för att förhindra liknande oljeutsläpp som i Mexikanska golfen. Ospar ska bland annat se över regelverket som tillåter borrningar under extrema djup och grundförhållanden.

Klimatförändringarna tydliga

De globala klimatändringarna märks tydligt i de yttre delarna av Nordostatlanten, enligt Ospars rapport. Minskad isutbredning och ökad sötvattentillförsel i Arktis och en successiv förflyttning av olika plankton- och fiskarter från sydligare breddgrader norrut på grund av en ökad ytvattentemperatur är några effekter. I Nordsjöns kustområden är övergödningen ett dominerade miljöproblem. Dessutom är haven förorenade av metaller och miljögifter och viktiga kommersiella fiskbestånd är överutnyttjade.

Havskonventionen Ospar har tillsammans med Helcom i uppgift att skapa en bättre samordning av den internationella havsresurs- och miljöpolitiken.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.