nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Örebroföretag sparade mer energi än väntat

Småföretag kan spara stora mängder energi via relativt enkla åtgärder. Det visar ett projekt med 29 småföretag från Örebroregionen som nyligen avslutats.

  • Annons 1

Målet var att minska energianvändningen med 10 procent per företag i men i snitt sparade företagen 18 procent, vilket motsvarar 43 000 kWh per företag. I projektet deltog bensinmackar, restauranger, mekaniska verkstäder, växthus, småindustrier och andra mindre företag.

Ett av företagen som deltagit i projektet är Strike & Co som driver en bowlinghall med restaurang i Örebro. Bara genom att byta ut gamla motorer i sin maskinpark mot energieffektivare ny utrustning räknar företaget med en besparing på 40 000 kronor per år. Strike planerar också att byta ut 600 äldre lysrör vilket kommer att ge ytterligare stora besparingar.

Det företag som sparat mest energi i projektet är Kjellbergs Logistik i Hällefors. Genom investeringar i takfläktar och värmesystem, byte av gammal lysarmatur och annat räknar man med en besparing på 170 000 kWh per år.

– Vi har verkligen tagit till oss energieffektiviseringsarbetet. Energi- och klimatrådgivaren och projektet har fungerat som en väckarklocka för hur mycket vi kan spara, säger Tina Sjöholm på Kjellbergs Logistik.

Projektet har drivits av Energikontoret Regionförbundet Örebro.

– De flesta företagen i projektet kunde hitta lönsamma åtgärder som de genomfört eller planerar att genomföra. Det är nästan alltid lättare att öka företagets lönsamhet genom att spara i energikostnaderna än att öka verksamhetens vinst genom ökad försäljning av varor eller tjänster, säger Päivi Lehtikangas som varit projektledare.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.