nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Örebroföretag sparade mer energi än väntat

Småföretag kan spara stora mängder energi via relativt enkla åtgärder. Det visar ett projekt med 29 småföretag från Örebroregionen som nyligen avslutats.

  • Annons 1

Målet var att minska energianvändningen med 10 procent per företag i men i snitt sparade företagen 18 procent, vilket motsvarar 43 000 kWh per företag. I projektet deltog bensinmackar, restauranger, mekaniska verkstäder, växthus, småindustrier och andra mindre företag.

Ett av företagen som deltagit i projektet är Strike & Co som driver en bowlinghall med restaurang i Örebro. Bara genom att byta ut gamla motorer i sin maskinpark mot energieffektivare ny utrustning räknar företaget med en besparing på 40 000 kronor per år. Strike planerar också att byta ut 600 äldre lysrör vilket kommer att ge ytterligare stora besparingar.

Det företag som sparat mest energi i projektet är Kjellbergs Logistik i Hällefors. Genom investeringar i takfläktar och värmesystem, byte av gammal lysarmatur och annat räknar man med en besparing på 170 000 kWh per år.

– Vi har verkligen tagit till oss energieffektiviseringsarbetet. Energi- och klimatrådgivaren och projektet har fungerat som en väckarklocka för hur mycket vi kan spara, säger Tina Sjöholm på Kjellbergs Logistik.

Projektet har drivits av Energikontoret Regionförbundet Örebro.

– De flesta företagen i projektet kunde hitta lönsamma åtgärder som de genomfört eller planerar att genomföra. Det är nästan alltid lättare att öka företagets lönsamhet genom att spara i energikostnaderna än att öka verksamhetens vinst genom ökad försäljning av varor eller tjänster, säger Päivi Lehtikangas som varit projektledare.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.