nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Oljepengar bakom klimatlobby

Det amerikanska oljebolaget Koch Industries har pumpat in över 350 miljoner kronor i grupper som förnekar klimatförädringar mellan 1997 och 2008, enligt en ny granskning

  • Annons 1

Det är miljöorganisationen Greenpeace som nyligen släppt en rapport som visar att det amerikanska oljeföretaget Koch Industries har lagt stora summor på att finansiera klimatskeptiska grupper. Några av dessa är Mercatus Center, American for Prosperity Foundation, The Heritage Foundation och Cato Institute, som alla är frontorganisationer när det gäller att ifrågasätta om uppvärmningen av klimatet är ett verkligt problem.

I rapporten ”Koch Industries: Secretly Funding the Climate Denial Machine” kartlägger Greenpeace kopplingen mellan företaget, deras anställda och ett globalt närverk av grupper som ifrågasätter klimatforskarnas budskap.

Enligt Greenpeace satsade även ExxonMobil 180 miljoner kronor på klimatskeptisk lobbyverksamhet mellan 1997- 2008, Koch Industries mer än dubbelt så mycket.

På sin hemsida förnekar Koch Industries att de vill underminera klimatforskningen. De vill ha en intellektuell och ärlig debatt på vetenskapliga grunder. Kunskap om klimatfrågan måste baseras på sund vetenskap med ett öppet klimat från båda sidor, där man inte demoniserar och tystnar de som tycker annorlunda.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.