nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Oljebolag ser inte elbilen som hot

Fyra till fem procent. Det är andelen elbilar i världen om 20-30 år enligt prognoser från BP och Exxon. Världens länder har däremot mycket högre målsättning.

  • Annons 1

Oljebolagen BP och Exxon tror inte att elbilen kommer revolutionera världen på många år än. Exxon tror att endast 5 procent av den globala bilparken kommer att vara plug-in hybrider, gasbilar eller elbilar år 2040. Samtidigt tror BP att plug-in hybrider och elbilar kommer att utgöra 4 procent 2030.

Att oljebolagen inte tror på elbilen märks bland annat på att de båda bolagen, samt Shell, skär ner på sol-, vind- och vätgassatsningar, skriver Reuters. Samtidigt har det dock börjat röra på sig på elbilsmarknaden. När Exxons prognos släpptes i december så gick även elbiltillverkaren Tesla ut med information om vad deras nya Model S kommer att kosta. När BP:s prognos släpptes i januari så började Nissan att sälja elbilen Leaf i Sverige – och om några dagar väntar Tesla släppa information om ytterligare en modell, en crossover som drivs enbart av el.

Världens politiska ledare ser annorlunda på saken än BP och Exxon. I Australien har man tänkt sig att elbilar ska utgöra 20 procent av de nysålda bilarna till 2020 och 45 procent till 2030. Kina siktar på 5 miljoner elbilar på vägarna till 2020 och i Storbritannien har man tänkt sig att 60 procent av de nysålda bilarna ska drivas av el vid 2030, skriver Reuters.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.