nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Oljebolag ser inte elbilen som hot

Fyra till fem procent. Det är andelen elbilar i världen om 20-30 år enligt prognoser från BP och Exxon. Världens länder har däremot mycket högre målsättning.

  • Annons 1

Oljebolagen BP och Exxon tror inte att elbilen kommer revolutionera världen på många år än. Exxon tror att endast 5 procent av den globala bilparken kommer att vara plug-in hybrider, gasbilar eller elbilar år 2040. Samtidigt tror BP att plug-in hybrider och elbilar kommer att utgöra 4 procent 2030.

Att oljebolagen inte tror på elbilen märks bland annat på att de båda bolagen, samt Shell, skär ner på sol-, vind- och vätgassatsningar, skriver Reuters. Samtidigt har det dock börjat röra på sig på elbilsmarknaden. När Exxons prognos släpptes i december så gick även elbiltillverkaren Tesla ut med information om vad deras nya Model S kommer att kosta. När BP:s prognos släpptes i januari så började Nissan att sälja elbilen Leaf i Sverige – och om några dagar väntar Tesla släppa information om ytterligare en modell, en crossover som drivs enbart av el.

Världens politiska ledare ser annorlunda på saken än BP och Exxon. I Australien har man tänkt sig att elbilar ska utgöra 20 procent av de nysålda bilarna till 2020 och 45 procent till 2030. Kina siktar på 5 miljoner elbilar på vägarna till 2020 och i Storbritannien har man tänkt sig att 60 procent av de nysålda bilarna ska drivas av el vid 2030, skriver Reuters.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4