nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ökat intresse för etiska fonder

  • Annons 1

Framtiden ser ljus ut för investeringar i etiska fonder, enligt analysföretaget Mercer. Under 2004 var kring 93 miljarder euro placerade i etiska fonder och den siffran väntas stiga till 173 miljarder euro till 2008. Viktiga drivkrafter är ett ökat intresse från småsparare och institutioner, samt nya regler i många länder som innebär att pensionsbolag öppet ska redovisa hur de tar etisk hänsyn i sina placeringar.

– En annan viktig drivkraft är ett ökat intresse för skattelättnader på etiska fonder, något som redan finns i Holland och som vi börjat titta på även i Sverige, säger Tonika Hirdman vd för Banco Fonder.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4