nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ökad samverkan ska vässa tillsynen

Statskontoret har på uppdrag av regeringen utvärderat tillsynsvägledningen på miljöområdet. Igår överlämnade de sin rapport där de föreslår en rad förbättringsförslag.

  • Annons 1

Idag har länsstyrelserna och 14 centrala myndigheter i uppgift att ge tillsynsvägledning till de myndigheter som har operativt ansvar för tillsynen på miljöområdet, främst kommuner och länsstyrelser.

Utvärderingen visar att kvaliteten på vägledningen varierar mellan de tillsynsvägledande myndigheterna och mellan olika tillsynsområden inom miljöbalken, något som kan leda till brister i tillsynens effektivitet och rättssäkerhet.

Stadskontoret föreslår därför att den frivilliga samverkan som idag bedrivs inom Miljösamverkan Sverige utvecklas och utvidgas så att samsynen mellan de operativa och tillsynsvägledande myndigheterna ökar. Som en konsekvens av detta förslag föreslås att Tillsyns- och föreskriftsrådet avvecklas.

Statskontoret föreslår också att länsstyrelsernas vägledningsuppdrag begränsas samt att Naturvårdsverket får ett utökat ansvar att följa upp och rapportera om tillsynens resultat.

Hela rapporten hittar du här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4