nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ökad samverkan ska vässa tillsynen

Statskontoret har på uppdrag av regeringen utvärderat tillsynsvägledningen på miljöområdet. Igår överlämnade de sin rapport där de föreslår en rad förbättringsförslag.

  • Annons 1

Idag har länsstyrelserna och 14 centrala myndigheter i uppgift att ge tillsynsvägledning till de myndigheter som har operativt ansvar för tillsynen på miljöområdet, främst kommuner och länsstyrelser.

Utvärderingen visar att kvaliteten på vägledningen varierar mellan de tillsynsvägledande myndigheterna och mellan olika tillsynsområden inom miljöbalken, något som kan leda till brister i tillsynens effektivitet och rättssäkerhet.

Stadskontoret föreslår därför att den frivilliga samverkan som idag bedrivs inom Miljösamverkan Sverige utvecklas och utvidgas så att samsynen mellan de operativa och tillsynsvägledande myndigheterna ökar. Som en konsekvens av detta förslag föreslås att Tillsyns- och föreskriftsrådet avvecklas.

Statskontoret föreslår också att länsstyrelsernas vägledningsuppdrag begränsas samt att Naturvårdsverket får ett utökat ansvar att följa upp och rapportera om tillsynens resultat.

Hela rapporten hittar du här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4