nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ökad handel med virtuellt vatten

  • Annons 1

Varje svensk använder nästan 6 000 liter vatten per dag, eller 74 badkar, om man räknar in allt så kallat virtuellt vatten som finns dolt i varor som mat och kläder. Det visar nya siffror som Världsnaturfonden WWF tagit fram inför Världsvattenveckan som just nu pågår i Stockholm.

Många produkter tillverkas i torra områden i utvecklingsländer där vatten är en bristvara och som utsätts för ett hårt tryck. Att odla en tomat i Marocko kräver 13 liter vatten medan 140 liter går åt för att tillverka de olika ingredienserna i en kopp kaffe. En bomullsskjorta från Pakistan eller Uzbekistan kan sluka upp till 2 700 liter vatten om man summerar vattenförbrukningen från odlingen till produktionen i fabriken.

– I själva verket råder det vattenbrist i Sverige. Vår mat och våra kläder produceras ofta av törstiga grödor. Vattenfotavtrycket blir allt viktigare för att förstå vår påverkan på vattenresurserna i en allt törstigare värld, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4