nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ökad handel med virtuellt vatten

  • Annons 1

Varje svensk använder nästan 6 000 liter vatten per dag, eller 74 badkar, om man räknar in allt så kallat virtuellt vatten som finns dolt i varor som mat och kläder. Det visar nya siffror som Världsnaturfonden WWF tagit fram inför Världsvattenveckan som just nu pågår i Stockholm.

Många produkter tillverkas i torra områden i utvecklingsländer där vatten är en bristvara och som utsätts för ett hårt tryck. Att odla en tomat i Marocko kräver 13 liter vatten medan 140 liter går åt för att tillverka de olika ingredienserna i en kopp kaffe. En bomullsskjorta från Pakistan eller Uzbekistan kan sluka upp till 2 700 liter vatten om man summerar vattenförbrukningen från odlingen till produktionen i fabriken.

– I själva verket råder det vattenbrist i Sverige. Vår mat och våra kläder produceras ofta av törstiga grödor. Vattenfotavtrycket blir allt viktigare för att förstå vår påverkan på vattenresurserna i en allt törstigare värld, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4