nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ökad grön offentlig upphandling 2013

Sju av tio kommuner, landsting, statliga bolag och myndigheter ställer miljökrav vid upphandling. Det visar en ny undersökning av Naturvårdsverket.

  • Annons 1

Miljöanpassade inköp vid offentlig upphandling är ett viktigt styrmedel för att bidra till att Sverige når de nationella miljömålen. Enligt en undersökning från Naturvårdsverket ser man en positiv trend, de miljökrav som ställs vid inköp har ökat idag jämfört med år 2009, alltså förra gången undersökningen gjordes.

Till exempel ställer 70 procent av organisationerna alltid eller oftast miljökrav vid upphandling i dag. År 2009 var motsvarande siffra 57 procent.

Fortfarande finns dock många utmaningar att lösa, enligt rapporten, inte minst utbildning. Så många som 64 procent av organisationerna menar att det största hindret för miljöanpassade inköp är bristande kunskap.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.