nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ockupera Durban

På måndag startar klimatförhandlingarna i Durban. Costa Ricas förre president uppmuntrar nu diplomater från utvecklingsländer att vägra att lämna förhandlingsrummen förrän stora framsteg har gjorts.

  • Annons 1

Förra veckan uppdagade the Guardian att världens rikaste länder mer eller mindre kommit fram till att inte nå en ny klimatöverenskommelse förrän tidigast 2016 och mest troligt först vid år 2020. Costa Ricas förre president José María Figueres menar att det inte finns tid till fler förhandlingar för de länder som är värst drabbade av klimatförändringarna, vars representanter under klimatmötena i Cancun och Köpenhamn gått från möte till möte utan att få svar på viktiga frågor som behöver hanteras.

– Frustrationen är djup och växer. Och nu får vi höra att det behövs fler konferenser. Vi borde åka till Durban med den fasta övertygelsen att inte komma tillbaka förrän vi har gjort stora framsteg, säger José María Figueres.

Talespersoner från utvecklingsländerna har avböjt att svara på ex-presidentens uppmaning, men en ambassadör från Durban menar att det kan behövas protester, liknande dem i Occupy Wallstreet-rörelsen, för att åstadkomma förändring. Det skriver the Guardian.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Han hoppas på mer innovation kopplat till klimatfrågan

Vem finns bakom lucka 18? Jo, Tommy Borglund, universitetslektor vid Örebro universitet. Han berättar om hans höjdpunkt på året – starten av Sveriges första masterutbildning inom företagsekonomi och hållbarhet.