nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Obama seger för miljön

Miljön kan bli den stora vinnaren efter det amerikanska presidentvalet. Från svenskt håll är tongångarna mycket positiva efter Obamas seger.

  • Annons 1

– Om jag träffade Obama idag är klimatfrågan den jag skulle ta upp i första hand, säger Fredrik Reinfeldt till DN.se.

Att presidentvalet äntligen är över stärker förhoppningarna om att få fart på arbetet med ett nytt klimatavtal efter Kyotoprotokollet.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger att de globala klimatförhandlingarna stått och stampat i väntan på en ny amerikansk president.

– Nu är det dags för Obama att visa att han menar allvar med arbetet att ställa om samhället.

Även från miljörörelsen är förväntningarna på den nya presidenten höga. Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson anser att Obamas seger sannolikt är en stor seger för miljön. Han menar vidare att den nye presidentens energiplan tillhör de mest genomarbetade hittills. Utsläppsminskningarna är i linje med de FNs klimatpanel rekommenderar. Planen bygger på minskat oljeberoende, energieffektivisering, utveckling av förnybar energi och principen om att förorenaren skall betala för sina utsläpp.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4