nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nytt verktyg hjälper storkök välja grönt

Ett nytt verktyg hjälper storkök att ta fram klimatsmarta matsedlar. Det är Västra Götalandsregionen och ett trettiotal kommuner i Västra Götaland som har kommit överens om att göra klimatsmarta inköp av livsmedel.

  • Annons 1

Livsmedelskedjan står för en fjärdedel av klimatutsläppen i Sverige. Därför är det viktigt att i största möjliga mån välja klimatsmarta råvaror. De nya verktygen kan användas både av privatpersoner och restauranger och ska underlätta arbetet med att skapa klimatsmarta måltidsmenyer. Den primära målgruppen är kostsamordnare, inköpare och andra måltidsansvariga inom offentliga restauranger och storkök i Västra Götaland.

Bland annat hoppas aktörerna bakom verktyget på en minskad köttkonsumtion, eftersom den ökat kraftigt i Sverige trots vetskapen om dess stora klimatpåverkan. Även matsvinn är ett problem som kan åtgärdas med hjälp av verktyget. Idag ligger svinnet på onödiga 25 procent.

Västra Götalandsregionen har tagit hjälp av Institutet för livsmedel och bioteknik, SIK, för att utreda hur aktiva val av råvaror och förändringar i menyer kan minska klimatpåverkan i skolmåltider.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.