nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nytt verktyg hjälper storkök välja grönt

Ett nytt verktyg hjälper storkök att ta fram klimatsmarta matsedlar. Det är Västra Götalandsregionen och ett trettiotal kommuner i Västra Götaland som har kommit överens om att göra klimatsmarta inköp av livsmedel.

  • Annons 1

Livsmedelskedjan står för en fjärdedel av klimatutsläppen i Sverige. Därför är det viktigt att i största möjliga mån välja klimatsmarta råvaror. De nya verktygen kan användas både av privatpersoner och restauranger och ska underlätta arbetet med att skapa klimatsmarta måltidsmenyer. Den primära målgruppen är kostsamordnare, inköpare och andra måltidsansvariga inom offentliga restauranger och storkök i Västra Götaland.

Bland annat hoppas aktörerna bakom verktyget på en minskad köttkonsumtion, eftersom den ökat kraftigt i Sverige trots vetskapen om dess stora klimatpåverkan. Även matsvinn är ett problem som kan åtgärdas med hjälp av verktyget. Idag ligger svinnet på onödiga 25 procent.

Västra Götalandsregionen har tagit hjälp av Institutet för livsmedel och bioteknik, SIK, för att utreda hur aktiva val av råvaror och förändringar i menyer kan minska klimatpåverkan i skolmåltider.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.