nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nytt utbildningsprogram sparar bränsle

  • Annons 1

Förare som är säkrare, effektivare och mer miljömedvetna när de använder anläggningsmaskiner. Det är meningen det nya utbildningsprogrammet Eco Operator från Volvo Construction Equipment i samarbete med Swecon.

Programmet lär förarna att använda och manövrera maskinen på rätt sätt samt att planera arbetet på det smartaste och mest effektiva sättet. Genom att följa tekniken kan förarna spara bränsle och minska underhållskostnaderna.

Några tips som förarna lär sig i Eco-utbildningen:

– Rätt däcktryck: Att hålla däcken vid rätt lufttryck minskar slitaget och minskar bränsleförbrukningen.

– Lätta på gasen: En lättare fot ökar produktiviteten.

– Sakta ned: Håll dig inom motorns mest ekonomiska varvtalsområde genom att minska varvtalet.

– Planera arbetet: Håll ett öga på arbetsplatsen. Se till att den är ren och ta bort eventuella hinder som kan orsaka onödiga omvägar.

– Samarbeta: Tala med andra förare så att hjullastare, dumprar och grävmaskiner arbetar tillsammans på det mest effektiva sättet.

– Stäng av den: Ingen onödig tomgångskörning.

– Rätt utrustning: Maskiner som passar uppgiften sparar bränsle och underhåll.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.