nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nytt svenskt företag patenterar ”stålbalk av trä”

  • Annons 1

Det nya svenska företaget Newbeam Sweden AB har utvecklat och fått patent på balkar och reglar av en helt ny typ för byggmarknaden. Patentet är ett produkt- och metodpatent i vilket ingår en mekanisk pressteknik som gör det möjligt att pressa profilformade träkompositbalkar.

Det har under lång tid funnits ett behov av träfibermaterial med träets fördelar men utan nackdelarna, mest framgångsrikt har OSB, Oriented Strand Board, varit. Hittills har det bara gått att framställa som plana skivor. Att nu kunna profilforma slanka balkar och reglar av OSB-materialet är ett stort steg framåt och ger helt nya billiga och starka produkter baserade på biofiber.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4