nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nytt stöd till biogasanläggningar

  • Annons 1

Ett nytt stöd till biogasinvesteringar ska slå flera flugor i en smäll. Dels minska utsläppen av metan från jordbruket, dels öka tillgången på förnybar energi.

Enligt Jordbruksverkets beslut kan nu lantbrukare och andra på landsbygden som vill bygga en biogasanläggning få stöd för upp till 30 procent av investeringarna, de som vill bygga i norra Sverige kan få upp till halva kostnaden.

– Biogas kan ge tredubbel klimatnytta. Rötning av gödsel ger energi, metanutsläppen minskar och man kan använda rötresterna som ett effektivt gödselmedel. Därför hoppas vi att stödet kommer att stimulera till att fler bygger biogasanläggningar, säger Ragni Andersson på Jordbruksverkets bioenergienhet.

Länsstyrelsen ansvarar för ansökningar och kommer att prioritera anläggningar för rötning av stallgödsel. Detta eftersom just detta gödsel läcker ut stora mängder metan. Förutom att minska miljöpåverkan är syftet med stödet, som är en del av landsbydgsprogrammet, också att skapa nya inkomster för lantbrukare.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4