nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nytt stöd till biogasanläggningar

  • Annons 1

Ett nytt stöd till biogasinvesteringar ska slå flera flugor i en smäll. Dels minska utsläppen av metan från jordbruket, dels öka tillgången på förnybar energi.

Enligt Jordbruksverkets beslut kan nu lantbrukare och andra på landsbygden som vill bygga en biogasanläggning få stöd för upp till 30 procent av investeringarna, de som vill bygga i norra Sverige kan få upp till halva kostnaden.

– Biogas kan ge tredubbel klimatnytta. Rötning av gödsel ger energi, metanutsläppen minskar och man kan använda rötresterna som ett effektivt gödselmedel. Därför hoppas vi att stödet kommer att stimulera till att fler bygger biogasanläggningar, säger Ragni Andersson på Jordbruksverkets bioenergienhet.

Länsstyrelsen ansvarar för ansökningar och kommer att prioritera anläggningar för rötning av stallgödsel. Detta eftersom just detta gödsel läcker ut stora mängder metan. Förutom att minska miljöpåverkan är syftet med stödet, som är en del av landsbydgsprogrammet, också att skapa nya inkomster för lantbrukare.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.