nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nytt producentansvar för läkemedel

Ny apoteksmarknad, nya miljökrav. Producentansvar har införts och nu är insamling och miljömässig hantering av läkemedel ett måste för apoteken.

  • Annons 1

Apoteksmonopolet är avskaffat och en rad nya aktörer har dykt upp på marknaden för läkemedel. Det nya producentansvaret innebär att alla apotek, det vill säga de som säljer läkemedel i butik, har ansvar för att ta emot läkemedelsavfall i butikerna och se till att det hanteras på ett miljömässigt godtagbart sätt. Dock gäller inte ansvaret farligt avfall, som hanteras av kommunerna. Avfall Sverige är kritiska till att inte denna avfallsgrupp ingår och hänvisar till diskussioner som förs i EU-kommissionen om att klassa blandat läkemedel och psykofarmaka som farligt avfall. Dessutom menar organisationen att det är svårt för konsumenten att särskilja olika avfallstyper.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.