nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nytt miljösamarbete med USA

Fram tills nu har det varit svepande formuleringar och oklara bud. Men igår blev det klart hur USAs ambassads miljötekniksatsning One Big Thing fortsätter med nya ambassadören Matthew Barzun.

  • Annons 1

Det samarbete som före detta ambassadören Michael Wood inledde 2007 och som fick namnet One Big Thing satte fokus på förnybar energi och miljötekniksamarbete mellan USA och Sverige.

Det nya partnerskapet som Matthew Barzun och näringsminister Maud Olofsson skakade hand på igår får namnet Swedish American Green Alliance och har breda anspråk, från hållbar stadsplanering till elbilar och energi från avfall. Alliansen förkortas Saga, inte helt utan anledning.

– För att möta vår akuta klimatutmaning måste vi sprida idéer snabbare, och bästa sättet för detta är fortfarande genom att berätta om det. Vi vill utveckla och dela framgångsberättelserna runt uthållighet, och göra detta så fort som möjligt, för att föra vår gemensamma Saga framåt, säger Matthew Barzun i ett uttalande.

Forskning och utveckling

Men hur kommer erfarenheterna från One Big Thing att tas till vara? Enligt ett pressmeddelande från svenska regeringen blir det nya partnerskapet både en fortsättning och en utvidgning av One Big Thing.

I satsningen på hållbar utveckling kommer städer i USA kunna samarbeta med städer i Sverige. Partnerskapet innebär även ett försök att ta fram hållbarhetskriterier för biodrivmedel samt forskning- och utvecklingssamarbete.

Maud Olofsson menar att Saga ska vara ett brett samarbete där olika aktörer från båda länder kan mötas och tillsammans hitta lösningar på energi- och miljöproblem.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.