nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nytt material höjer prestanda i solceller

  • Annons 1

Solceller tillverkade av plast blir billigare än om de tillverkas av kisel, men hittills har effektiviteten varit för låg. Nu har forskare i Linköping och Peking designat ett nytt material som höjer prestanda.

Det nya materialet som kallas HXS-1, är uppbyggt av plana polymerkedjor och strukturen underlättar transporten av elektroner. Resultatet blir en verkningsgrad på 5,4 procent vilket är i nivå med de bästa värden som uppnåtts i polymera solceller.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.