nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.

  • Annons 1

Indexet betsår av en interaktiv karta som kan visar luftkvaliteten och mäter nivån av partiklar, marknära ozon, svaveldioxid och kväveoxid, vilket alla är skadliga att andas in.

Via kartan kan man titta på hur nivåerna ser ut vid var och en av de 2 000 mätstationerna.

– Vi jobbar med städer, länder och industrier för att tackla källorna till utsläppen, sade Karmenu Vella, EU-kommissionär för miljö, sjöfart och fiske, i samband med att indexet släpptes.

Enligt Europeiska miljöbyråns senaste rapport har de flesta Europeiska städer så dålig luft att det är farligt för deras medborgare. Partikeln PM 2,5 är exempelvis orsaken till att omkring 400 000 européer dog i förtid bara under 2014, enligt miljöbyrån. 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.