nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I eftermiddag lämnar Frans Timmermans EU-kommissionens paket om en cirkulär ekonomi.
I eftermiddag lämnar Frans Timmermans EU-kommissionens paket om en cirkulär ekonomi. FOTO: EU

Nytt förslag på gång om cirkulär ekonomi

I eftermiddag kommer EU-kommissionärerna Frans Timmermans och Jyrki Katainen att presentera sitt nya förslag om cirkulär ekonomi.
Ett förslag som är vassare än det föregående har utlovats, men läckta dokument säger motsatsen.

  • Annons 1

Den förra EU-kommissionen lade fram ett paket om cirkulär ekonomi juli 2014. Utgångspunkten var att förslaget möjliggjorde besparingar på 600 miljarder euro och hade potential att skapa två miljoner nya jobb inom EU.

Sedan den nya kommissionen tillträtt drogs förslaget tillbaka i december samma år. Kommissionen lovade då att arbeta fram ett mer ambitiöst förslag.

I en resolution från i juli i år uppmanade parlamentet EU-kommissionen att lägga fram ett nytt förslag innan årets slut. Ledamöterna ville att förslaget skulle innehålla gränser för förbränning av återvinningsbart och biologiskt nedbrytbart avfall från 2020. De ville också ha ett förbud mot deponering från år 2030. Dessutom vill ledamöterna att man senast år 2030 ska öka målen för återvinning och öka återanvändningen till minst 70 procent för fast kommunalt avfall och 80 procent för förpackningsavfall. Utöver detta ville ledamöterna se en översyn av EU:s ekodesignregler.

I eftermiddag, när det nya förslaget presenteras, får vi veta om EU-kommissionen följer parlamentets råd. Enligt läckta dokument som bland annat nättidningen Euoactive tagit del av kommer dock det nya paketet att vara mer urvattnat än det förslaget som lades fram 2014. Bland annat ska målsättningarna vara lägre för återvinning och deponi.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.