nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nytt förslag om radioaktivt avfall

  • Annons 1

Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen om transport och omhändertagande av använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall. Målet är att uppdatera svensk lagstiftning så att den överensstämmer med gällande EU-bestämmelser och att genomföra bestämmelser i ett Euratomdirektiv.

Om förslaget godkänts innebär det att transporter av radioaktivt avfall till Antarktis, Västindien, Stillahavsområdet och afrikanska länder förbjuds. Dessutom blir den så kallade Studsviksavgiften, som kärnkraftsbolag betalar för omhändertagande av avfall, oförändrad. Även det nuvarande förbudet mot slutförvaring av utländskt kärnbränsle och kärnavfall i Sverige bibehålls.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4