nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nytt experiment om havsförsurning

Tio stora plastbehållare som innesluter havsvatten och organismer ska placeras ut för att studera försurningens effekter på havet. Det är det största experimentet av klimatförändringarnas påverkan på marina ekosystem som hittills gjorts.

  • Annons 1

På torsdags placeras de tjugo meter höga provrörsliknande platsbehållarna, så kallade mesokosmer, ut i Gullmarsfjorden. I varje behållare innesluts 55 000 liter havsvatten tillsammans med organismer.

I hälften av behållarna tillsätts olika halter koldioxid för att se hur marina växter och djurplankton påverkas av olika surhetsgrader. Forskarna följer planktonen under flera generationer och mäter vattnet varje dag. De tillsätter också larver av sill och torsk för att se hur de utvecklas i det inneslutna havsvattnet.

Experimentet är en del i ett globalt forskningsprojekt och forskare från Göteborgs universitet medverkar. En forskargrupp på 60 personer kommer under fem månader att ha sin bas vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper i Kristineberg utanför Lysekil, vilket är det största och längsta experimentet av klimatets påverkan på marina ekosystem. Liknande studier har utförts i mindre skala i polarmiljö, utanför Hawaii samt finska och norska kusterna.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.