nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nytt experiment om havsförsurning

Tio stora plastbehållare som innesluter havsvatten och organismer ska placeras ut för att studera försurningens effekter på havet. Det är det största experimentet av klimatförändringarnas påverkan på marina ekosystem som hittills gjorts.

  • Annons 1

På torsdags placeras de tjugo meter höga provrörsliknande platsbehållarna, så kallade mesokosmer, ut i Gullmarsfjorden. I varje behållare innesluts 55 000 liter havsvatten tillsammans med organismer.

I hälften av behållarna tillsätts olika halter koldioxid för att se hur marina växter och djurplankton påverkas av olika surhetsgrader. Forskarna följer planktonen under flera generationer och mäter vattnet varje dag. De tillsätter också larver av sill och torsk för att se hur de utvecklas i det inneslutna havsvattnet.

Experimentet är en del i ett globalt forskningsprojekt och forskare från Göteborgs universitet medverkar. En forskargrupp på 60 personer kommer under fem månader att ha sin bas vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper i Kristineberg utanför Lysekil, vilket är det största och längsta experimentet av klimatets påverkan på marina ekosystem. Liknande studier har utförts i mindre skala i polarmiljö, utanför Hawaii samt finska och norska kusterna.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4