nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nytt energipaket stödjer klimatmålen

På torsdagen presenterade EU-kommissionen sitt nya energipaket. Paketet stödjer klimatmålen och förslagen handlar om effektivare energianvändning och säkrad energitillgång inom EU.

  • Annons 1

Första prioritet i kommissionens nya energipaket är att anta och genomföra klimatmålen att till år 2020 minska utsläppen med 20 procent och öka andelen förnybar energi med 20 procent. För att målen ska nås anser kommissionen att det krävs ökad energieffektivisering.

Att säkra Europas energitillgångar ligger också högt på agendan. Energieffektivisering är en del för att uppnå ökad energisäkerhet, men det krävs också ett minskat beroende av importerad energi. Kommissionen anser också att hanteringen av EUs naturresurser, både fossila och förnybara måste förbättras och att det behövs en effektivare support till projekt för att bygga en stabil infrastruktur.

Stora investeringar

Förslagen som lagts fram i energipaketet behandlar områden som mer miljövänliga bildäck, energimärkning av fler produkter för att ge konsumenter ökad kunskap om energiförbrukning samt energieffektivare byggnader. I nya direktivet föreslås bland annat att även mindre byggnader ska omfattas av reglerna för energieffektivisering vid renovering, och att det ska sättas minimimkrav på effektivitet för varje byggdel och inte enbart på byggnaden som helhet.

Kommissionen föreslår också en ny strategi för att bygga upp energisolidaritet mellan medlemsländerna och med länder utanför EU som levererar energi.

Investeringar är ytterligare en central fråga i paketet eftersom det kommer att krävas stora summor för att anpassa dagens infrastruktur till förnybar energi.

Under nästa år planerar kommissionen en fördjupad utvärdering av 2006 European Action Plan for Energy Efficiency.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4