nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Upphandlingskrav ska hjälpa förskolor att handla giftfritt.

Konkurrensverket har tagit fram ett kravpaket på kemikalier i produkter som upphandlas till förskolan. Syftet är att det ska bli lättare att kemikaliebanta förskolorna.

  • Annons 1

Arbetet med att få bort miljö- och hälsofarliga kemikalier ur förskolan har pågått under flera år, men det har funnits begränsade riktlinjer att ha i ryggen för de som upphandlar produkter till förskolan. På uppdrag av regeringen har därför Konkurrensverket tagit fram ett kravpaket som kan vara till hjälp för de som gör upphandlingar till förskolan. Kraven gäller bland annat leksaker, köks- och serveringsutrustning. Kraven för möbler och textilier har uppdaterats. Kraven är frivilliga att använda och finns framtagna på basnivå. För en del krav finns även avancerad nivå.

– Kraven går naturligtvis att använda både för upphandling till förskolan och till annan offentlig verksamhet, säger Anna Christiansson, projektledare på Konkurrensverket.

Här hittar du kravpaketet

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.