nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Upphandlingskrav ska hjälpa förskolor att handla giftfritt.

Konkurrensverket har tagit fram ett kravpaket på kemikalier i produkter som upphandlas till förskolan. Syftet är att det ska bli lättare att kemikaliebanta förskolorna.

  • Annons 1

Arbetet med att få bort miljö- och hälsofarliga kemikalier ur förskolan har pågått under flera år, men det har funnits begränsade riktlinjer att ha i ryggen för de som upphandlar produkter till förskolan. På uppdrag av regeringen har därför Konkurrensverket tagit fram ett kravpaket som kan vara till hjälp för de som gör upphandlingar till förskolan. Kraven gäller bland annat leksaker, köks- och serveringsutrustning. Kraven för möbler och textilier har uppdaterats. Kraven är frivilliga att använda och finns framtagna på basnivå. För en del krav finns även avancerad nivå.

– Kraven går naturligtvis att använda både för upphandling till förskolan och till annan offentlig verksamhet, säger Anna Christiansson, projektledare på Konkurrensverket.

Här hittar du kravpaketet

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4