nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Upphandlingskrav ska hjälpa förskolor att handla giftfritt.

Konkurrensverket har tagit fram ett kravpaket på kemikalier i produkter som upphandlas till förskolan. Syftet är att det ska bli lättare att kemikaliebanta förskolorna.

  • Annons 1

Arbetet med att få bort miljö- och hälsofarliga kemikalier ur förskolan har pågått under flera år, men det har funnits begränsade riktlinjer att ha i ryggen för de som upphandlar produkter till förskolan. På uppdrag av regeringen har därför Konkurrensverket tagit fram ett kravpaket som kan vara till hjälp för de som gör upphandlingar till förskolan. Kraven gäller bland annat leksaker, köks- och serveringsutrustning. Kraven för möbler och textilier har uppdaterats. Kraven är frivilliga att använda och finns framtagna på basnivå. För en del krav finns även avancerad nivå.

– Kraven går naturligtvis att använda både för upphandling till förskolan och till annan offentlig verksamhet, säger Anna Christiansson, projektledare på Konkurrensverket.

Här hittar du kravpaketet

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.