nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nya timmerbilar ska minska bränsleförbrukning

  • Annons 1

Bränsleförbrukningen för skogsbrukets transporter kan minska med fem till tio procent. Det med hjälp av två nya timmerbilar som såg ljuset igår. Fordonen som hade premiärvisning i Ljusdal kan transportera 17 respektive 30 procent mer virke än traditionella virkestransporter. I september börjar fordonen att testköras i full skala i Dalsland och Värmland och fortgå under tre år.

Fordonen ingår i projektet Större travar (ST) där syftet är att studera förutsättningar och konsekvenser av högre bruttovikter och längre virkesfordon. Minskad bränsleförbrukning, lägre koldioxidutsläpp med upp till 20-25 procent och bättre lönsamhet för skogsbruket är några förväntade effekter.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4