nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya timmerbilar ska minska bränsleförbrukning

  • Annons 1

Bränsleförbrukningen för skogsbrukets transporter kan minska med fem till tio procent. Det med hjälp av två nya timmerbilar som såg ljuset igår. Fordonen som hade premiärvisning i Ljusdal kan transportera 17 respektive 30 procent mer virke än traditionella virkestransporter. I september börjar fordonen att testköras i full skala i Dalsland och Värmland och fortgå under tre år.

Fordonen ingår i projektet Större travar (ST) där syftet är att studera förutsättningar och konsekvenser av högre bruttovikter och längre virkesfordon. Minskad bränsleförbrukning, lägre koldioxidutsläpp med upp till 20-25 procent och bättre lönsamhet för skogsbruket är några förväntade effekter.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.