nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nya regler om oljeborrning till havs

l följd av katastrofen i Mexikanska golfen den 20 april har EU-kommissionen systematiskt gått igenom de befintliga bestämmelserna om oljeplattformar. De räcker inte till och nu planerar EU ett nytt regelverk om oljeborrning till havs.

  • Annons 1

Idag varierar bestämmelserna och lagstiftningen skiljer sig åt mellan de olika medlemsländerna. Den nya lagstiftningen om oljeplattformar handlar bland annat om nya normer och kriterier för beviljande av borrningstillstånd, kontroller på riggarna och kontrollmekanismer för säkerheten. Medlemsstaterna måste också ha en beredskapsplan och visa att de har ekonomiska resurser för att betala för miljöskador som uppstår om en olycka skulle vara ett faktum.

Förslag 2011

Lagförslaget som kommer att läggas fram tidigt nästa år bedöms vara nödvändigt eftersom en olycka som den i Mexikanska golfen ger enorma miljö- ekonomiska och sociala konsekvenser. Kommissionen kommer att arbeta för att de existerande internationella konventionerna och de nya gemensamma initiativen ska genomföras. Samtidigt meddelade USA:s inrikesminister Ken Salazar i förra veckan att oljeborrning i vatten djupare än 150 meter åter tillåts. President Obama som hade infört ett tillfälligt förbud efter katastrofen med BP:s plattform Deepwater Horizon, har nu beslutat att lyfta förbudet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.