nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya regler för nollenergihus

Nya begrepp, nya referensvärden och i vissa fall något skarpare krav. Nyheterna i de nya reglerna ska underlätta projektering och säkra byggnadernas energiegenskaper på lång sikt.

  • Annons 1

Sveriges Centrum för Nollenergihus har utarbetat en ny uppsättning krav för energiklassning av nollenergi, passivhus och minienergihus. Den nu reviderade versionen kallas för FEBY12 och är uppdelad på skilda dokument för bostäder och lokaler.

– Det är många och väsentliga förändringar till det bättre i den nu reviderade versionen, säger Eje Sandberg i Sveriges Centrum för Nollenergihus, en medlemsbaserad förening som tagit över ansvaret för FEBY.

Kraven för byggnaderna ligger i princip kvar på samma nivåer för effektiv energianvändning som tidigare, men nya begrepp och nya referensvärdena vid beräkningar innebär smärre förändringar. Ibland ger de något skarpare krav och ibland mindre.

Förändringar i den nya versionen:

– bättre anpassning till byggreglerna (BBR) och med samma referensvärden som byggbranschen använder för normalt boende vilket ger jämförbara resultat.

– tröskeleffekter vid olika klimatzoner har delvis tagits bort

– skarpare viktningstal för el (2,5) och mindre skarpt krav för fjärrvärme (0,8) när olika energislag används för byggnadens uppvärmning. Därmed blir kraven teknikneutrala mellan fjärrvärmda byggnader och byggnader med vämepumpar.

– kravet för energieffektiva fönster skärps för att driva utvecklingen framåt.

– kraven för årsenergi är nu skallkrav för flertalet byggnadstyper och inte bara rekommendationer.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.