nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nya regler för elintensiv industri

  • Annons 1

Riksdagen ändrar definitionen av vad som klassas som elintensiv industri i elcertifikatsystemet. Ändringen innebär att alla företag som vill klassas som elintensiva nu måste lämna in en ansökan till Energimyndigheten. Med de nya reglerna får fler företag chansen till minskade elkostnader.

Elcertifikatsystemet är ett marknadsbaserat stödsystem för att öka elproduktionen från förnybara energikällor i Sverige. Alla elanvändare bidrar till mer el från förnybara energikällor genom att betala en kostnad för elcertifikat via elräkningen. Elintensiv industri har sedan systemets start haft möjlighet att få undantag från elcertifikatkostnaden för den el som används i tillverkningsprocessen. Syftet med undantaget är att inte försämra den svenska industrins konkurrenskraft på en internationell marknad.

Med det nya systemet måste alla, alltså även de som tidigare klassats som elintensiva, lämna in en ansökan för att kunna undantas kostnaden för elcertifikat.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.