nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya regler för elintensiv industri

  • Annons 1

Riksdagen ändrar definitionen av vad som klassas som elintensiv industri i elcertifikatsystemet. Ändringen innebär att alla företag som vill klassas som elintensiva nu måste lämna in en ansökan till Energimyndigheten. Med de nya reglerna får fler företag chansen till minskade elkostnader.

Elcertifikatsystemet är ett marknadsbaserat stödsystem för att öka elproduktionen från förnybara energikällor i Sverige. Alla elanvändare bidrar till mer el från förnybara energikällor genom att betala en kostnad för elcertifikat via elräkningen. Elintensiv industri har sedan systemets start haft möjlighet att få undantag från elcertifikatkostnaden för den el som används i tillverkningsprocessen. Syftet med undantaget är att inte försämra den svenska industrins konkurrenskraft på en internationell marknad.

Med det nya systemet måste alla, alltså även de som tidigare klassats som elintensiva, lämna in en ansökan för att kunna undantas kostnaden för elcertifikat.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sverige bäst på jämställdhet

Sverige är bäst i Europa på jämställdhet. Det visar färska siffror från det det europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE. Men även om Sverige ligger i topp så finns det stora utmaningar under ytan.

Christoffer Bergfors årets hållbara ledare

Hamburgerkedjan Max Burgers vice vd Christoffer Bergfors har utnämnts till årets hållbara ledare av nätverket för Hållbart Näringsliv.
– Det känns fantastiskt kul och ger mig en sporre att göra mer och visa att det går att göra hållbarhet lönsamt, sade Christoffer Bergfors under prisceremonin.