nr-logo

Hållbarhet i praktiken

hållbarhetschef
Charlotta Szczepanowski berättar att vi behöver utbildningar där hållbarhet är integrerat för att vi ska ta oss framåt. FOTO: NMC

Nya ordföranden för NMC: ”Vi behöver bredda oss”

Det säger Charlotta Szczepanowski, chef för enheten för hållbar utveckling på Riksbyggen, när hon blir ny ordförande för NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv.

  • Annons 1

Charlotta har varit ledamot i NMC:s styrelse sedan 2014 och under sitt ordförandeskap vill hon bland annat fokusera på att involvera fler som har hållbarhetsfrågor som sin huvudsakliga arbetsuppgift i företagen – utöver hållbarhetscheferna.

Charlotta har en lång och gedigen erfarenhet av hållbarhetsarbete inom näringslivet. Hittills har hon varit på Riksbyggen i nio år och är nu chef för hållbar utveckling. Tidigare har hon jobbat på Electrolux och Posten med hållbarhetsfrågor. 2014 blev hon utsedd till Sveriges bästa hållbarhetschef, och 2017 tilldelades hon titeln Influencer Of The Year inom bygg och fastighet. Hon blev även nominerad till Årets intraprenör 2017.

Vad tror du att dina kunskaper från Riksbyggen kan bidra med till i det nya uppdraget?

– Hela nätverket Hållbart Näringsliv handlar om att hållbarhetskunniga i näringslivet träffas och försöker utbyta erfarenheter och kunskaper med varandra, samt att driva utvecklingen framåt, säger Charlotta Szczepanowski till Miljö & Utveckling.

Vad blir det första steget i det nya uppdraget på NMC?

– Vi har många nya styrelseledarmöten, så jag ska se till att vi tillsammans kan ändra kurs i strategierna.

Vilka utmaningar tror du uppdraget kan innebära?

– Vi har tappat en del medlemmar, så det gäller att vända kurvan. Det är en jätteutmaning då konkurrensen är väldigt hög. Vi arrangerar seminarier, vilket många andra också gör. Sedan behöver vi bredda oss för att locka fler personer som arbetar med hållbarhetsfrågor, inte bara miljö- och hållbarhetschefer.

Vilka frågor ser du som mest aktuella för ett hållbart näringsliv i dag?

– Det handlar mycket om ledarskapet, vi har massor av duktiga och kunniga hållbarhetschefer och hållbarhetspersoner i näringslivet, men de är så långt före resten av näringslivet. Så det blir en utmaning att försöka stötta hållbarhetscheferna och personerna, så att de kan ta med sig sina verksamheter på hållbarhetståget.

Vad ska bli det roligaste med uppdraget?

– Jag tror att det kommer bli jättekul att byta erfarenheter med styrelsemedlemmarna.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.