nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Vindkraft
Vindkraft Vindkraften förväntas fördubblas på fyra år enligt Svensk Vindenergis senaste prognos.

Nya möjligheter för vind- och solkraft

Det finns inga tekniska hinder för att öka produktionen av sol- och vindkraft i Sverige. Det visar en rapport som KTH-professorn Lennart Söder presenterade igår.

  • Annons 1

På konferensen Vind 2013 presenterade Lennart Söder en rapport som visar att det inte finns några avgörande tekniska hinder för att integrera 60 TWh vind- och solkraft i Sverige. Det motsvarar 40 procent av den svenska elproduktionen.

– De flesta tidigare studier har utgått från att studera maximalt 30 TWh vindkraft eftersom detta har varit den politiska planeringsramen i Sverige. I denna rapport har vi istället studerat möjligheten att hela Sveriges elförsörjning baseras på förnybar el, med en utbyggnad av i huvudsak vindkraft, och inte funnit några avgörande tekniska hinder för detta, säger Lennart Söder, professor i elektriska energisystem vid KTH.

I rapporten studeras både elsystemets förmåga att hantera den förnybara elens variationer på timbasis och möjligheterna att klara av situationer med hög elförbrukning i ett system med mycket variabel elproduktion

– Genom att samtidigt bygga ut exportkapaciteten till övriga Europa kan vi bidra till minskade utsläpp från kolkraftverk samtidigt som vi skapar jobb och tillväxt i Sverige, kommenterar Annika Helker Lundström, vd på Svensk Vindenergi.

Läs rapporten här: ”På väg mot en elförsörjning baserad på enbart förnybar el i Sverige”

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.