nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya miljoner till verktyg för effektivare transporter

  • Annons 1

IVL och NTM, Nätverket för transporter och miljö, har fått 2,4 miljoner kronor av Vinnova för att utveckla ett nytt miljöanalysverktyg för godstransporter. Verktyget omfattar en trafikslagsövergripande miljödatabas och ett internetbaserat kalkylverktyg. Med hjälp av dessa ska såväl godstransportsäljare som -köpare kunna beräkna godstransporters och transportkedjors klimat-, hälso- och miljöpåverkan. En viktigt uppgift är också att sprida användningen av verktyget internationellt så att det på sikt utvecklas till en internationell standard.

Projektet genomförs i samarbete mellan IVL, WSP, FOI och NTM, och samfinansieras av Vinnova, trafikverken, föreningen NTM, ett antal av NTMs medlemsföretag samt Stiftelsen IVL. Projektet sträcker sig till 2011 och har en total budget på 6,25 miljoner kronor.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.