nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya miljökrav på läkemedelsinköp

Ska du upphandla läkemedel? Nu finns nya uppdaterade miljö- och hållbarhetskrav som ska ställas.

  • Annons 1

Läkemedelsbranschen påverkan på miljön sker främst genom utsläpp från tillverkningsprocessen och spridning av farliga ämnen i samband med konsumtion.

De nya kraven fokuserar på att leverantörerna ska ha rutiner som säkerställer att substanserna ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt. Läkemedel innehåller substanser som inte är biologiskt nedbrytbara vilket gör att de stannar länge i naturen. Med miljöfarlighet menas de egenskaper som läkemedlen har. Till exempel ska man ha rutiner som visar att man följer nationell lagstiftning som berör miljö, säkerhet och hälsa samt rutiner för kontroll av utsläpp. Till kraven finns förslag på verifikat som hjälpmedel i utvärderingen av anbud.

– Nytt för läkemedelskraven är även att vi nu ställer sociala krav. Dessa innebär att leverantörerna ska ha rutiner för att visa att man följer ILO:s åtta kärnkonventioner och FN:s barnkonvention, säger Peter Nohrstedt, projektledare och ansvarig för upphandlingsverksamheten på Miljöstyrningsrådet.

Kraven finns att ladda ned på Miljöstyrningsrådets hemsida.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4