nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya kvitton fria från bisfenol A

Ett nytt kvitto- och biljettpapper som är fritt från fenoler är på väg ut på marknaden. Därmed förekoms ett eventuellt förbud mot ämnet i dessa pappersprodukter.

  • Annons 1

Tidigare i år fick Kemikalieinspektionen i uppdrag att föreslå ett förbud mot det hormonstörande ämnet bisfenol A i kvitton och biljetter som är framställda av termopapper. Uppdraget om bisfenolförbudet ska vara klart till den 29 juni, men nu har ett finskt-japanskt företag förekommit förbudet genom att framställa ett fenolfritt termopapper.

– Vi har tagit fram det nya pappret som svar på marknadens önskemål om ett fenolfritt alternativt till traditionellt termopapper. Tekniken vi använder för att framställa pappret gör att det fenolfria alternativet är minst lika hållbart som det traditionella termopappret, säger Peter Hutton, VD för Jujo Thermal som tagit fram pappret.

Det nya termopappret ska fungera i samma kvittoskrivare som använder vanligt termopapper.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4