nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nya kriterier för etiska fonder

  • Annons 1

Kriterierna för när en fond får marknadsföras som etisk har uppdaterats. Etiska nämnden för fondmarknadsföring, ENF, har sett över och reviderat de gamla kriterierna från 2004. Detta mycket på grund av att de gamla kraven inte längre täcker in hela spektrat av fonder med etisk inriktning. Till exempel har flera nya begrepp tillkommit, som SRI och ESG.

De nya kriterierna innebär bland annat att fondbolaget ska ha en väl definierad process för att välja ut sina placeringar, en funktion för att kontrollera att processen följs och ge bättre information till konsumenten.

EFN menar dock att det är omöjligt att fastställa kriterier för när en fond är etisk eftersom individer har olika uppfattning om begreppets innebörd. Här ska istället konsumenten ges tillräcklig information om urvalskriterier och uppföljningsstrategier för att själv kunna bedöma om fonden lever upp till de egna kraven.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4