nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya kriterier för etiska fonder

  • Annons 1

Kriterierna för när en fond får marknadsföras som etisk har uppdaterats. Etiska nämnden för fondmarknadsföring, ENF, har sett över och reviderat de gamla kriterierna från 2004. Detta mycket på grund av att de gamla kraven inte längre täcker in hela spektrat av fonder med etisk inriktning. Till exempel har flera nya begrepp tillkommit, som SRI och ESG.

De nya kriterierna innebär bland annat att fondbolaget ska ha en väl definierad process för att välja ut sina placeringar, en funktion för att kontrollera att processen följs och ge bättre information till konsumenten.

EFN menar dock att det är omöjligt att fastställa kriterier för när en fond är etisk eftersom individer har olika uppfattning om begreppets innebörd. Här ska istället konsumenten ges tillräcklig information om urvalskriterier och uppföljningsstrategier för att själv kunna bedöma om fonden lever upp till de egna kraven.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.