nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nya krav för upphandling av kaffe

Miljöstyrningsrådet presenterar nya krav som gör det lättare för upphandlare att ta miljö- och sociala hänsyn i upphandling av måltidstjänster.

 • Annons 1

Miljöstyrningsrådets uppdaterade miljö- och sociala krav för måltidstjänster och catering gäller även kraven för kaffe, te och kakao, både för storhushåll och för kaffeautomater.

Kraven för kaffe, te och kakao omfattar ekologisk produktion samt socialt ansvarsfull produktion av dessa produkter. Dessutom innehåller de krav på information som möjliggör smaktester, eftersom smaken påverkar upplevelsen av produkten och därmed också svinnet. Energikraven för automaterna uppdaterades vid årsskiftet.

Upphandling av måltidstjänst rör allt från måltider för förskola, skola, äldreboenden och sjukhus till matlådor för hemmiljö, festcatering och fikacatering. Här kan upphandlingskraven se olika ut. Ingår städning är det exempelvis relevant att ställa krav på städprodukterna och ingår distribution är det viktigt att ställa krav på fordon som kommer att användas. I de flesta fall är dock miljösmarta rutiner av godo; såsom krav på menyplanering och samt krav på livsmedel.

Kraven är framtagna för att underlätta för upphandlare att ta miljö- och sociala hänsyn och därmed bidra till att nå miljömålen genom att använda kraven i sina upphandlingar.

Läs mer om de nya upphandlingskraven för måltidstjänster och catering samt kaffe, te och kakao.

Taggar:,

Kommentarer

2 reaktioner till “Nya krav för upphandling av kaffe”

 1. Kaffebilen skriver:

  Jag hoppas nu att mijöstyrningsrådet ställt höga krav på kaffeautomaterna och kaffet så att kommuner, landsting och företag kan ställa om till klimatsmarta kaffelösningar på jobbet. Genom att göra ett enkelt val av kaffesystem kan CO2-förbrukningen minska med upp till 40 %. Med rätt val kan man också minska den totala vattenförbrukningen, odlingsytan, energianvändningen och råoljaanvändningen från böna till kopp.

  http://kaffebilen.se/kaffeautomat+pa+jobbet.php

 2. Gunnar Rundgren skriver:

  Bra,
  men man baxnar lite inför följande: ”Dessutom innehåller de krav på information som möjliggör smaktester, eftersom smaken påverkar upplevelsen av produkten och därmed också svinnet. ” Så det är först nu Smaken är ett giltigt krav för offentlig upphandling!?!?!

  Hur hamnade vi där? Att handla upp mat utan att smaken gills är ju nästan som att handla upp tavlor baserat på en specifikation av dukens och ramens mått, material mm utan att bry sig om hur den ser ut….

  De nya kraven går ett steg i rätt riktning då de ”möjliggör smaktester”. Strålande!

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

 • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.