nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nya krav på kaffeautomater

Miljöstyrningsrådet har tagit fram upphandlingskriterier som ska göra det lättare att ställa energikrav på dryckesautomater.

FOTO: Stock.xchng
  • Annons 1

Kraven, som tagits fram av en expertgrupp under ledning av Miljöstyrningsrådet, kan användas vid upphandling av både dryckes-, varuautomater och tjänster som hör till. Syftet är att hjälpa upphandlare att ställa relevanta krav på energiprestanda och energisparfunktioner.

Som komplement till miljökraven lanseras även en vägledning där man får hjälp att fundera över de egna behoven och därefter utföra upphandlingen så optimalt som möjligt med miljön i åtanke.

– Det är viktigt att i behovsanalysen tänka på optimering av antal och storlek på automaterna. Risken är annars stor för överdimensionering av automaterna, vilket innebär ökad energianvändning och ökade kostnader, säger Ylva Svedenmark, projektledare på Miljöstyrningsrådet.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.