Nya krav för miljökonsulter

Miljökonsultmarknaden i Sverige ökade kraftigt i slutet av 1990-talet, men efter 2000 har intresset för konsulternas tjänster stagnerat.
– En allmän konjunkturnedgång har gjort att många små konsultfirmor gått i konkurs och nu gäller det för konsulterna att anpassa sina tjänster efter nya miljökrav, konstaterar Malin Carlsson på Stiftelsen Håll Sverige Rent.

Mellan 1998 och 2000 nästan fördubblades miljökonsultmarknaden i Sverige och under 2000 ökade tillväxten med hela 40 procent. Ökningen var en följd av en allmän miljöopinion som lett till en våg av ISO – 14000 certifieringar och större företag började ställa miljökrav på sina underleverantörer. ISO – certifieringarna blev en riktig guldgruva för miljökonsulterna och läget förbättrades ytterligare när regeringen 1996 beslutade att statsförvaltningens miljöarbete skulle utvecklas och miljöledningssystem införas på landets myndigheter.

2001 sämre

Under 2001 avtog dock tillväxten och marknaden minskade med 10 procent. Orsaken var en allmän konjunkturnedgång som gjorde att företagen drog ned på sina kostnader och därmed indirekt på kostnaderna för miljökonsulttjänster. Företagen genomförde också i större utsträckning det egna miljöarbetet utan extern hjälp.

– De tuffare marknadsförutsättningarna har lett till att antalet konsulter på marknaden minskat och flera mindre miljökonsultföretag har försvunnit, berättar Malin Carlsson på Stiftelsen Håll Sverige Rent.

Tillsammans med Cap Gemini Ernst & Young har Håll Sverige Rent genomfört en marknadsanalys där bland annat miljökonsultmarknaden studerats. Enligt undersökningen har miljökonsultmarknaden, som hittills varit mycket fragmenterad och till större delen bestått av många mindre företag med låg omsättning, gått in i en fas där större företag köper upp de mindre.

– Att företagen i miljökonsultbranschen blivit färre men större är ett sätt att stärka den egna ställningen på marknaden och att bredda produktutbudet. Det är en trend som troligtvis kommer att fortgå inom branschen under de kommande åren, menar Malin Carlsson, på Håll Sverige Rent.

Oseriösa försvinner

Susanna Kindberg-Laakso, chef för centrum för Miljödriven Företagsutveckling, CMF, håller med.

– Tidigare var det vanligt med en till tvåmans företag inom konsultbranschen, men småföretagen har det tufft nu. Inom hela företagsvärlden finns det en trend i att skapa nätverk eller slå ihop företagen för att kunna stå sig i konkurrensen, inte minst i kampen om större internationella uppdrag, menar Susanna Kindberg-Laakso.

Att miljökonsultföretagen går ihop tycker hon däremot inte är särskilt problematiskt, tvärtom menar hon att samarbetet ökar konsulternas kompetens. Men det gäller att diversiteten fortfarande finns kvar. Allt för få bolag att välja mellan är dåligt för konkurrensen.

– I det här läget tror jag ändå att det är positivt för branschen att konsultföretagen blivit färre. I slutet av nittiotalet fanns det mycket pengar att hämta i branschen vilket ledde till att det poppade upp en mängd nya företag, både seriösa och oseriösa. När det blir tuffare tider försvinner de mindre seriösa konsulterna först, konstaterar Susanna Kindberg Laakso.

Finns jobb

Enligt både CMF och Håll Sverige Rent kommer det att finnas bra med miljökonsultjobb i framtiden. Företagen kommer även i fortsättningen att behöva förbättra sitt miljöarbete även om det blir på annat sätt än tidigare

– Under våren har efterfrågan på konsulttjänster börjat öka så smått igen, men det är andra områden som efterfrågas än vad vi tidigare sett. Exempelvis har det blivit vanligare att söka konsulter som har kompetens inom livscykelanalys och miljövarudeklarationer och även intresset för avfallshantering har ökat, berättar Susanna Kindberg-Laakso.

Anpassa tjänsterna

Miljöutredningar, miljöutbildningar och miljörådgivning är tjänster som erbjuds av många miljökonsultföretag idag, men enligt Håll Sverige Rent är det som efterfrågas allra mest miljötekniska tjänster vilka står för 22 procent av miljökonsultmarknaden. Miljötekniska tjänster erbjuds av 44 procent av företagen, medan miljöutbildningar som endast står för 9 procent av konsultmarknaden erbjuds av 67 procent av företagen.

På Håll Sverige Rent tror man att behovet av miljökonsulttjänster inom resurshantering kommer att växa kraftigt i framtiden när kraven på avfallshanteringen blir hårdare. Koyotoavtalet, som reglerar utsläpp av växthusgaser i atmosfären kommer också att innebära nya regler som företagen måste anpassa sig till. Även nya regler för kemikaliehanteringen kommer att ställa krav på företagen att arbeta mer med livscykelanalyser och det kommer troligtvis att leda till ett ökat behov av miljökonsulttjänster på området. Andra framtida intressanta nischer för konsulterna kan vara miljöanpassad produktutveckling och EPD-certifieringar.

– Miljöarbetet i samhället kommer att fortskrida och det finns många olika trender som miljökonsulterna kan hoppa på, men det gäller för konsultföretagen att hela tiden hänga med och se vilka nya miljökrav som kommer att ställas på företagen och anpassa tjänsterna efter det, konstaterar Malin Carlsson på Håll Sverige Rent.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste