nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya förutsättningar för hållbart företagande

De sällsynta jordartsmetallerna har stor betydelse för en grön utveckling, men priserna skenar och tillgången är inte säkrad. Det är en av flera avgörande faktorer för ett hållbart företagande, visar en ny undersökning.

  • Annons 1

Den årliga rapporten Energy & Resources Predictions 2012 från Deloitte visar att de sällsynta metallerna är grundbultar i en grön ekonomi då de används för produktion av bland annat vindkraftverk, batterier i elfordon och ny slags belysning. Priserna har dock gått i taket och oro över tillgången på metallerna finns. Ytterligare en avgörande fråga för hållbart företagande är vattentillgången. Akut vattenbrist råder periodvis i vissa delar av världen och investerare och företag identifierar vatten som en av hörnstenarna i affärsstrategierna.

Deloitte konstaterar att det finns goda tillväxtmöjligheter för svenska företag som fokuserar på exempelvis vattenrening och avsaltning.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.