nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nya EU-kommissionen ifrågasatt

Tre personer ska ansvara för hållbarhetsfrågor om tillträdande ordförande Jean Claude Juncker får igenom sin kommission.Slovenskan Alenka Bratušek var tilltänkt som vicepresident för den så kallade energiunionen men blev underkänd i parlamentet. Nu har ett nytt namn seglat upp.

  • Annons 1

Jean-Claude Juncker håller på att sätta ihop sin kommission. Den klassiske miljökommissionären heter Karmenu Vella och han får också ansvar för havs- och fiskefrågor. Kommissionär för klimat och energi blir Miguel Arias Cañete.

Vicepresidenten för den så kallade energiunionen kommer att arbeta tätast tillsammans med klimat- och energikommissionären, samt miljö- och fiskerikommissionären. Här var från början slovenskan Alenka Bratušek uttagen till posten, men under utfrågningarna i EU-parlamentet av de nya kommissionärerna, blev hon underkänd av en förödande majoritet. Nu skriver Euractiv.com att Tanja Fajon, även hon från Slovenien, kan bli aktuell för posten. De två största partierna inom EU-parlamentet har backat upp Fajon.

Även kommissionären för klimat och energi, Miguel Arias Cañete fick kritik för sina kopplingar till oljeindustrin och hela 500 000 personer underteckande en protestlista mot spanjoren. Trots detta fick han senare grönt ljus av EU-parlamentet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4