nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Nya energimärkningar igenomröstat

Märkningar på hushållsapparater måste snart innehålla mer information om energiförbrukning. Dessutom måste informationen finnas med i reklam. Det har EU-parlamentet klubbat igenom.

  • Annons 1

Idag måste tillverkare av hushållsapparater som tvättmaskiner och kylskåp uppge den årliga energiförbrukningen oberoende av om varan tillhör bästa eller sämsta energiklass. Beroende av produkt ska märkningen också visa vattenförbrukning, bullernivå och värmeeffekt.

Med de nya reglerna kommer märkningssystemet att göra plats för tre nya energiklasser. Tanken är att spegla de teknologiska framstegen. Det totala antalet klasser förblir dock sju stycken.

Ny skala

Den nuvarande skalan från A till G kan i framtiden utvecklas som följer: Om en ny vara får klassen A+, försvinner klassen G och F blir sämsta energiklass. Om en ny vara får klassen A++, försvinner klassen F och E blir sämsta energiklass. Om en ny vara får klassen A+++, försvinner klassen E och D blir sämsta energiklass.

Färgsystemet, från mörkgrönt för energisnålt till rött för energislösande kommer att justeras i takt med dessa förändringar så att bästa energiklass alltid är mörkgrön och sämsta alltid röd.

Energiklasserna och exakt vilka varugrupper som ska omfattas kommer att fastställas av en arbetsgrupp på EU-kommissionen.

Måste anges i reklam

All reklam som nämner energiförbrukning eller pris på en speciell hushållsapparat måste även ange produktens energiklass. Detta ska hjälpa konsumenterna att fatta beslut utifrån energianvändning. Liknande regler ska även gälla för tekniskt reklammaterial.

I framtiden ska energimärkningen finnas på energiförbrukande produkter som kylrum, frysdiskar och motorer.

När EUs officiella tidning har publicerat direktivet har EU-länderna ett år på sig att anpassa sina nationella lagar till de nya reglerna.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.