nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya energikrav på tv-apparater och vitvaror

  • Annons 1

Nu ska tv-apparater energimärkas. Kommittén för ekodesign och energimärkning har röstat igenom krav på både maximal energiförbrukning och energimärkning av tv-apparater.

Tv-förordningen under Ekodesigndirektivet förväntas antas i juli 2009. Produktkraven införs sedan i två steg, 2010 och 2012. Hur mycket el en tv får använda beror framförallt på storleken, en större tv tillåts ha ett högre gränsvärde.

Samtidigt införs även märkningskrav för tv-apparater motsvarande den märkning som finns på vitvaror. Detta gör att konsumenterna genom medvetna val kan driva på utvecklingen mot mer energisnåla produkter.

Även kylar, frysar och tvättmaskiner får krav på maximal energiförbrukning från 1 juli 2010 och kraven skärps sedan stegvis. Dessutom uppdateras energimärkningen och den välkända A-G-skalan kompletteras med nya klasser som är bättre än A.

Ekodesignkraven tillsammans med energimärkningen för de båda produktgrupperna förväntas kunna spara 51 TWh el per år inom EU år 2020.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.