nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya energikrav på tv-apparater och vitvaror

  • Annons 1

Nu ska tv-apparater energimärkas. Kommittén för ekodesign och energimärkning har röstat igenom krav på både maximal energiförbrukning och energimärkning av tv-apparater.

Tv-förordningen under Ekodesigndirektivet förväntas antas i juli 2009. Produktkraven införs sedan i två steg, 2010 och 2012. Hur mycket el en tv får använda beror framförallt på storleken, en större tv tillåts ha ett högre gränsvärde.

Samtidigt införs även märkningskrav för tv-apparater motsvarande den märkning som finns på vitvaror. Detta gör att konsumenterna genom medvetna val kan driva på utvecklingen mot mer energisnåla produkter.

Även kylar, frysar och tvättmaskiner får krav på maximal energiförbrukning från 1 juli 2010 och kraven skärps sedan stegvis. Dessutom uppdateras energimärkningen och den välkända A-G-skalan kompletteras med nya klasser som är bättre än A.

Ekodesignkraven tillsammans med energimärkningen för de båda produktgrupperna förväntas kunna spara 51 TWh el per år inom EU år 2020.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sverige bäst på jämställdhet

Sverige är bäst i Europa på jämställdhet. Det visar färska siffror från det det europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE. Men även om Sverige ligger i topp så finns det stora utmaningar under ytan.

Christoffer Bergfors årets hållbara ledare

Hamburgerkedjan Max Burgers vice vd Christoffer Bergfors har utnämnts till årets hållbara ledare av nätverket för Hållbart Näringsliv.
– Det känns fantastiskt kul och ger mig en sporre att göra mer och visa att det går att göra hållbarhet lönsamt, sade Christoffer Bergfors under prisceremonin.