nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Nya bilars bränsleförbrukning sjunker

Bränsleförbrukningen hos nyregistrerade bilar i Sverige första halvåret 2010 sjönk med nära sju procent jämfört med första halvåret 2009.

  • Annons 1

– Den snabba utvecklingen mot allt bränslesnålare bilar är mycket glädjande, säger Ulf Perbo vice vd Bil Sweden. Sverige är nu inte längre ett av de länder vars nya bilar har högst bränsleförbrukning och vad gäller utsläpp av fossil koldioxid är Sveriges nya bilar bland de bästa i världen.

Dock tar inte metoden i mätningen hänsyn till om drivmedlen är fossila eller förnybara. Exempelvis räknas etanol som bensin och biogas som naturgas, vilket överskattar de verkliga utsläppen, enligt Bil Sweden. Däremot menar de att mätningen speglar utvecklingen av bränsleförbrukningen. Det officiella värdet för koldioxidutsläpp sjönk från 169 gram/km första halvåret 2009 till 158 gram/km samma period i år.

Det verkliga värdet var oförändrat 134 gram/km. Orsaken att det verkliga värdet inte sjönk var en nedgång i antalet nyregistrerade etanolbilar.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.