nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny webbtjänst för medvetna resval

Cykel, bil eller buss? Nu lanserar Lunds kommun Resejämföraren som hjälper till att jämföra olika färdmedels miljöbelastning och kostnad.

  • Annons 1

Resejämföraren använder Open street map, OSM, vilket är en fri, global internetbaserad karttjänst. På samma sätt som Wikipedia, utökas och uppdateras tjänsten av användarna. De olika färdmedlen jämförs med avseende på tid, sträcka, kostnad, miljöbelastning och kaloriförbrukning.

– Det går så fort! Till exempel, nya Sydöstra vägen fanns på kartan tio timmar efter invigningen i december, inlagd av medborgare som använder OpenStreetMap, säger Britta Duve Hansson, som utvecklat tjänsten.

För tillfället demonstreras tjänsten på företag i Lund och tanken är att andra kommuner i Skåne kommer att få ta del av tjänsten.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Rapport om fem grader varmare klimat

Om jordens medeltemperatur överskrider två grader, finns risken att det inte tar stopp där, utan går upp till fyra eller rentav fem grader. Det har forskare från Stockholm Resilience Centre kommit fram till i en ny studie.