nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny webbtjänst för medvetna resval

Cykel, bil eller buss? Nu lanserar Lunds kommun Resejämföraren som hjälper till att jämföra olika färdmedels miljöbelastning och kostnad.

  • Annons 1

Resejämföraren använder Open street map, OSM, vilket är en fri, global internetbaserad karttjänst. På samma sätt som Wikipedia, utökas och uppdateras tjänsten av användarna. De olika färdmedlen jämförs med avseende på tid, sträcka, kostnad, miljöbelastning och kaloriförbrukning.

– Det går så fort! Till exempel, nya Sydöstra vägen fanns på kartan tio timmar efter invigningen i december, inlagd av medborgare som använder OpenStreetMap, säger Britta Duve Hansson, som utvecklat tjänsten.

För tillfället demonstreras tjänsten på företag i Lund och tanken är att andra kommuner i Skåne kommer att få ta del av tjänsten.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4