nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny vattenstandard i startgroparna

  • Annons 1

Bristen på vatten är idag en akut miljöfråga. För att visa hur ett företag eller en produkt påverkar vattenresurserna i världen är det allt fler som rapporterar vattenförbrukningen, företagets water footprint eller vattenfotavtryck.

Problemet är att företag redovisar sin vattenförbrukning på olika sätt. För att öka trovärdigheten i rapporteringen och göra det enklare att jämföra olika företags uppgifter startar nu ett arbete med en global standard för redovisning av vattenfotavtryck.

– Från att ha varit en fråga för medvetna konsumenter och intresseorganisationer har vattenfrågorna nu hunnit ikapp företagen. Rapporteringen är inte bara intressant för produkter som i sig själva innehåller stora mängder vatten, utan även för produkter som är beroende av vatten i tillverkningsprocessen. Att redovisa vattenfotavtryck är ett sätt att visa hur ett företag eller en produkt påverkar vattenresurserna i världen, säger Anneli Rafiq, projektledare på SIS.

Standarden för vattenfotavtryck kommer att ingå i standardserien för miljöledning, ISO 14000. SIS, Swedish Standards Institute samlar svenska intressen som vill vara med och påverka arbetet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4