nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny storsatsning på etanolforskning

Energimyndigheten avsätter 130 miljoner kronor i ett nytt forskningsprogram kring etanol. Målet är att utveckla kommersiell teknik kring cellulosabaserad etanoltillverkning.

  • Annons 1

Tanken med satsingen är hålla kvar Sverige i frontlinjen inom etanolforskning och att det i sin tur ska attrahera industriella aktörer. Programmet vänder sig till nya och tidigare aktörer inom akademi och företag som kan bidra med kompetens inom programområdet. Avsikten med programmet är att åstadkomma en samverkan mellan olika parter.

– Förhoppningen är att programmet ska stärka de svenska aktörerna, både företag och forskare, så att de kan medverka i den internationella utvecklingen, säger Anders Lewald, enhetschef på Energimyndigheten.

Det nya programmet kommer att vara aktivt under en period där det pågår väldigt mycket internationell forskning och utveckling inom etanolproduktion från cellulosa. Programmet siktar på en teknisk/ekonomisk framgång för etanol tillverkad av lignocellulosa baserad på svensk teknik.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.