nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny standard för miljöinfo på gång

Nu ska det bli enklare för företag att göra jämförbara miljörapporter och hållbarhetsredovisningar. Arbetet med att ta fram en ny standard är i startgroparna.

  • Annons 1

Ett internationellt standardiseringsarbete för mer jämförbara miljörapporter är på gång. Sis leder den svenska arbetsgruppen. Bakgrunden är att många företag tar fram miljöinformation, i form av hållbarhetsredovisningar och miljörapporter, men att det saknas standarder för hur informationen ska systematiseras. Idag finns exempelvis GRI, Global reporting initiativ, som är en global standard för hållbarhetsredovisningar, men den nya standarden ska ta ett bredare grepp och sätta upp krav för hur företag ska ta fram kvantitativ miljöinformation.

– Det här blir en guide för alla som arbetar med miljörapporter. Företag och organisationer får tydligare veta vad de egentligen behöver göra för att nå upp till kraven, säger Raul Carlson, ordförande i den svenska arbetsgruppen.

Bättre kommunikation

Enligt honom blir den nya standarden, som väntas bli färdig i mitten av 2011, också en trygghet för konsumenterna som kan vara mer säkra på att miljöinformation grundas på samma principer.

Nu uppmanas företag att höra av sig med tips och synpunkter på standarden.

– Tydlig vägledning kan leda till mer framgångsrik miljökommunikation. Det är viktigt att alla som vill vara med och påverka den nya standarden är med i ett tidigt skede av arbetet, säger Anneli Rafiq, projektledare på Sis.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.