nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny standard för energiledningssystem

  • Annons 1

En ny Europastandard inom energiledningssystem är nu klar. Standarden är en av flera komponenter som ska bidra till att effektivisera EUs energianvändning med 20 procent fram till år 2020. Det övergripande målet med den nya standarden är att bidra till effektivare energianvändning, minskade koldioxidutsläpp samt ökad kostnadseffektivitet och konkurrenskraft.

– Den nya standarden kan man enkelt integrera med andra ledningssystemstandarder, som till exempel ISO 9001 och ISO 14001. De är alla uppbyggda med samma struktur och logik. Vi hoppas att detta ska bli ett välanvänt verktyg för alla företag som behöver se över sin energisituation och förbättra sin energieffektivitet på ett systematiskt sätt, säger Mårten Sohlman, projektledare SIS.

Den nya standarden heter Energiledningssystem (SS EN 16001) och baseras bland annat på den svenska energiledningsstandarden (SS 62 77 50) som funnits sedan 2003. SIS, Swedish Standards Institute har haft ansvaret att leda den europeiska expertgrupp som tagit fram standarden.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.