nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny rapport: Högflourerade ämnen måste bort

Användningen av högfluorerade ämnen bör upphöra. Det skriver Kemikalieinspektionen i en rapport som överlämnas till regeringen i dag.

  • Annons 1

Högfluorerade ämnen används i låga halter i många produkter eftersom de har en förmåga att bilda släta, vatten, fett- och smutsavvisande ytor.

– Högfluorerade ämnen, PFAS, är extremt svårnedbrytbara i miljön och det finns risk för att grundvatten och dricksvatten förorenas under lång tid framöver. Därför är det viktigt att minimera användningen, säger Jenny Ivarsson, utredare på Kemikalieinspektionen.

Ökat rapporteringskrav

Kemikalieinspektionen arbetar just nu med ett nationellt åtgärdsprogram för PFAS som ska vara klart i september 2017. I rapporten som presenteras idag beskriver de sin övergripande strategi för arbetet. Bland annat vill de skärpa rapporteringskravet för PFAS till myndighetens produktregister. Ett förslag om eventuellt utökade rapporteringskrav kommer att lämnas till regeringen före årsskiftet.

– Det finns uppskattningsvis över 3 000 högfluorerade ämnen på världsmarknaden. Ett utökat rapporteringskrav skulle ge oss mer information om i vilken omfattning PFAS tillverkas i och importeras till Sverige, säger Jenny Ivarsson.

De kommer också att arbeta med branschdialog för att företag på frivillig väg ska byta ut högfluorerade ämnen mot andra alternativ.

Dricksvatten förorenas

Högfluorerade ämnen kan finnas i exempelvis impregnerade textilier, impregnerat papper, rengöringsmedel och brandsläckningsskum, vilket på senare tid visat sig vara det allra mest problematiska användningsområdet. Via brandsläckningsskum har PFAS spridits ut i vattentäkter via bland annat brandövningsplatser. Tidigare i år förslog Kemikalieinspektionen nationella begränsningar för användningen av PFAS i just brandsläckningsskum.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.